HelseNorge:
Autisme regnes som en medfødt utviklingsforstyrrelse. Tvillingstudier tyder på at autisme i stor grad er arvelig. Likevel er genetikken veldig komplisert og genetikk alene kan ikke forklare alle tilfeller av autisme. Biologiske forstyrrelser eller sykdommer som rammer hjernen direkte eller indirekte kan også forårsake autisme. Den store variasjonen innenfor autismespekteret skyldes hovedsakelig at det er mange ulike årsaker til at autisme oppstår.
Ny forskning viser at 20–40 prosent av alle med autisme kan ha en sjelden mutasjon, som ofte forekommer sammen med utviklingshemming. Autisme kan ha sitt opphav i enkeltgener, men hos mange skyldes sykdommen såkalt polygen arv, det vil si at det er flere enkeltgener involvert. Ved polygen arv er det vanlig at nære slektninger har symptomer eller adferdstrekk som kan ligne symptomene på autisme.
Hege:
Det er mye som skal lages når en blir produsert. Celler, gener, nerver, kromosomer og mye annet som skal kobles til de rette plassene. Det kommer fra to personer, som deler på den oppgaven. Noe blir jo være sterkere enn det andre igjen. Så en får både det beste og det verste fra begge foreldrene. Men så skjer det til en tid fra en annen at det blir en liten produksjonsfeil, i varierende grad. Noen mangler en kroppsdel, et kromosom for mye eller lite, dårlig syn…..mye kan skje.
Autismen får en ikke ved foreldrenes valg av livsstil!! En får ikke, eller gir ikke, autisme med og drikke alkohol, bruke tabletter eller narkotika under svangerskapet.
Autismen er genetisk, som skjer under produksjon.
Selv om en eller begge foreldrene ikke har fått noen diagnose, asperger eller autist, så ligger det i genene, en eller annen plass. Hvor langt en går tilbake med og teste for det her, det vet jeg rett og slett ikke.
Da jeg var på det siste tiltaket for og finne jobb, så ble det og sagt at den er arvelig. Lærte faktisk litt om egen diagnose under den prosessen. Det finnes jo forskjellige grader, og mye kan en kjenne seg igjen i avkommets eller en forelders tanke og oppførsel.
Jo nyere en diagnosen er, jo mindre er den forsket på. Tror jeg.
Vi er perfekte uansett! Vi er den vi er, vi er den du får!
Ønsker deg en fantastisk dag der ute.